Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen johtaja Sixten Korkman ehdottaa, että työeläkemaksuja nostetaan ja tuloveroa alennetaan. Lisäksi hän ehdottaa palkkatuloista viiden prosentin henkilökohtaista terveysmaksua kaikille. Etla jatkaa siis sinnikkäästi tasaveron markkinoimista Suomeen.

Ja miksi ei jatkaisi, kun tämä linja vetää maan hallituksissa hyvin. Vain ansiotulojen verotuksessa otetaan huomioon ihmisen maksukyky ja siinäkin syrjitään pienen sosiaaliturvan varassa olevia. Suuret omaisuudet ja niistä syntyvät tulot eivät nosta rikkaiden veroprosenttia keskituloisia korkeammalle. Progressiivinen verotus on Suomessa voimassa vain työtuloissa.

Korkman ja kumppanit kertovat meille, että nykyiset työeläkemaksut eivät ehkä riitä tulevaisuudessa rahoittamaan nyt voimassa olevien eläkelakien mukaista eläketasoa. Nykylakien mukaan työeläkemaksuja pitäisi sitten nostaa. Tulevat työikäiset joutuisivat rahoittamaan palkoistaan korkeampaa eläketasoa.

Eläkkeitä voidaan kuitenkin rahoittaa muutenkin kuin sitomalla ne pelkästään kansantalouden nykyiseen palkkatulojen ja yrittäjien ansiotulo-osuuteen. Työtulojen osuus kansantalouden tuloksesta on laskenut suuren laman jälkeen. Sehän voi kuitenkin nousta, jos työntekijöistä on pulaa tai jos he pystyvät yhteisellä politiikalla kaventamaan pääomatulojen osuutta tulonjaossa.

Toinen hyvä konsti on rahoittaa eläkkeet ja muu ansiotuloja korvaava sosiaaliturva tuotannon arvonlisäyksen perusteella. Silloinkin arvonlisäys jakautuu nykyistä tasaisemmin pääomien omistajien ja heidän pääomia tuottavien työntekijöidensä kesken.

Korkman ja kumppanit palvelevat suuren rahan isäntiä ja emäntiä. Siksi he ehdottavat, että jatketaan nykyistä  eläkkeiden rahoitustapaa ja suhteutetaan eläkemaksut  tasaprosentilla kaikkiin ansiotuloihin.  Jotta isäntäväki tulisi vielä iloisemmaksi,  he ehdottavat uutta henkilökohtaista 5 %:n maksua ihmisten terveysmenoihin. (Valtion) tuloveron korkeinta progressiota alennettaisiin tämän henkilökohtaisen terveysmaksun tuoton verran.

Pieni- ja keskituloisten verorasitus siis kasvaisi. Porkkanaksi Korkman tarjoaa sitä, että ihmisen käyttämät terveyspalvelut maksettaisiin tältä henkilökohtaiselta tililtä. Terveet ja vähän palvelua käyttävät saisivat säästyneet rahansa takaisin eläkeikäisinä.Vain jos henkilökohtaisen tilin säästö ei riitä, voisi saada yleisillä veroilla kustannettua palvelua.

No, hyvät tulot liittyvät aikuisiän terveyteen yhtä usein kuin köyhyys sairauteen. Korkmanin ehdotus osoittaa, että EVA:ssa ollaan kyllästyneitä maksamaan korkeampaa tuloveroprosenttia ja osallistumaan sen kautta sairaiden hoitokustannuksiin. Jokainen maksakoon samaa prosenttiosuutta ja terveet saakoot rahat takaisin, jos eivät tarvitse sairaanhoitoa, sanovat myös EVA:n hyvätuloiset tutkijat.