Tämän kevään ja kesän villitys näyttää olevan rikkaiden verojen vähentäminen. Asialla on rikkaiden itsensä ja heidän etujärjestöjensä lisäksi enemmistö muistakin suomalaisista. Ainakin yli puolet haastatelluista kertoi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen kysellyssä, että perintöverotus pitää lopettaa tykkänään. Siis kun ihminen saa ilmaiseksi omaisuutta, sitä ei pitäisi verottaa enää ollenkaan. Valtion tulot putoaisivat sadoilla miljoonilla.

Mistä ne rahat otetaan pois? Sitä ei tietenkään kysytty. Pieniä sairauspäivärahoja, vanhempainrahoja tai työttömyyspäivärahoja verotetaan enemmän kuin työtuloja tai osinkotuloja. Tätä verotusta ei suostuta poistamaan, vaikka tulot jäävät niin pieniksi, että veron maksamiseen saa toimeentulotukea sosiaalitoimistosta. Sairaita, vauvojen äitejä tai isiä ja työttömiä kannustetaan menemään töihin juoksuttamalla heitä Kelan ja sosiaalitoimiston väliä lippujen ja lappujen kanssa.

Kannustamisperustelua esittävät vakavalla naamalla korkeasti koulutetut virkamiehet ja etujärjestöjen edustajat. Mikseivät nämä kannustajat huolestu ollenkaan siitä mahdollisuudesta, että suurten perintöjen saajat antautuisivat laiskuuteen rahojensa keskellä? Vanhasen-Kataisen hallitus on päinvastoin huolissaan siitä, että yritysten perilliset heittävät yrittämisen sikseen, jos he joutuvat maksamaan yritysomaisuudesta perintöveroa. Siksi rikkaimmatkin yritysperilliset aiotaan vapauttaa tästä verosta.

Muutkin saavat lievennystä perintöveroonsa, jotta jaksavat sitten paikata yritysperillisten jättämää aukkoa valtion tuloissa. Sosiaali- ja terveyspalvelujen maksujahan ruvetaan korottamaan. Ensimmäisenä vuorossa päivähoitomaksu köyhimmille perheille, jotka nyt saavat ilmaisen päivähoidon.

Kansan enemmistön ja sen valitseman hallituksen myötämieli kannustaa hyvätuloisia uusiin ponnistuksiin verovapauden laajentamiseksi. Nyt rahoituslaitokset vaativat tiukkana verovähennyksiä ihmisille, jotka suostuvat säästämään rahaa tai ostamaan osakkeita. Vapaaehtoiset eläkevakuutukset ovat jo vakuutuslaitoksille mainio bisnes. Ihmiset antavat houkutella itseään ottamaan eläkevakuutuksia, kun niistä saa verovähennystä 1 400 euroon asti vuodessa (28 % vakuutusmaksusta). Monet yrittäjät maksavat mieluummin lisäeläkkeestä vakuutuslaitokselle kuin valtiolle, vaikka usein vapaaehtoisen vakuutuksen turva on huonompi ja tulee kalliimmaksi kuin lakisääteinen eläkevakuutus.

Muutkin ihmisten rahoilla pelaajat haluavat sijoitustuotteilleen verovähennyksiä. No, heidän ammattinsa on yrittää saada omat rahansa sijoittamalla toisten rahoja. Mutta miksi pitää palkita verovähennyksillä ihmisiä, joilla on jo rahaa niin paljon, että sitä voi säästää tulevillekin vuosille? Perusteluksi sanotaan tavallisesti se, että kun toiset rikkaat pääsevät kokonaan ilman veroja, niin ei muiltakaan hyvätuloisilta saa niitä kantaa. Tällä perustelulla poistettiin varallisuusverokin. Köyhiltä ja keskituloisilta veroja kannetaan kuitenkin. Muutenhan maa menisi konkurssiin. Kateusvirus leviää ihmisten varallisuustason noustessa. Vai olisiko kysymyksessä kulkutaudin sijasta perinnöllinen ahneus?