Elinkeinoelämän valtuuskunta sai viime vuonna Suomen eduskunnan kumoamaan varallisuusverotuksen. Monet vasemmistolaiset suuttuivat niin paljon, että osa jätti kokonaan äänestämättä. Tästä rikkaiden onnistuneesta kaappauksesta huolimatta EVA:n ekonomisti Martti Nyberg väittää, että Suomessa verotetaan uudelleen sitä tuloa, joka on säästetty (HS 22.6.07 sivu C 7).

Nybergin mielestä osinkoihin, korkotuloihin, luovutusvoittoihin ja perintöihin kohdistuvat verot ovat esimerkkejä kahdenkertaisesta verotuksesta. Kaikki nämä ovat kuitenkin saajalleen uusia tuloja. Ne kertyvät joko saajan omista sijoituksista tai perinnön jättäjän omaisuudesta. Tyypillistä näille  tulolajeille on, että saaja ei ole maksanut niistä aikaisemmin veroa.

Osinkojen verottomuutta on yritetty ajaa sillä väitteellä, että yritysverotuskin on osakkeen omistajan verottamista. Siksi osingon pitäisi olla veroton. Yritysverotus on kuitenkin korvausta siitä, että valtio ja kunnat tuottavat hallintoa ja palveluja, joiden varassa yrittäminen on mahdollista ja tuottavaa.

Ihmisten tasavertaisuus edellyttää, että kaikki tulonsaajat maksavat tuloveroa maksukykynsä mukaan niistä tuloista, jotka siirtyvät heidän henkilökohtaiseen käyttöönsä. Köyhyysrajan alapuolella olevat pitäisi vapauttaa tuloverosta, jotta heidän ei tarvitse hakea sosiaalitoimistosta toimeentulotukea veronmaksuun. Näinhän nyt tapahtuu.

Nyberg vaatii kuitenkin verottomuutta ihmisille, jotka saavat suuria omaisuustuloja tai perintöjä. Niiden verotus vähentää hänen mielestään pääomien muodostusta ja sitä kautta talouden kasvua ja elintason nousua. Tämäkin hänen väitteensä on perusteeton. Verorahoillahan valtio ja kunnat palkkaavat väkeä huolehtimaan veronmaksajien tarvitsemista yhteisistä palveluista. Suuri osa verorahoista jaetaan takaisin veronmaksajille eläkkeinä ja muina sosiaalivakuutuksina. Valtio ja kunnat investoivat myös paljon tuotannolle välttämättömiin perusrakenteisiin ja tuotantoon.

Yhteinen tuotanto ja sosiaaliturva hyödyttävät kaikkia ihmisiä. Siksi valtaenemmistö suomalaisista kannattaa niiden ylläpitämistä ja kehittämistä. Yksityiset omaisuustulot tai perintö hyödyttävät verottomina vain niitä, joille niitä kertyy suuria määriä.  Muualla maailmassa, mutta myös Suomessa on runsaasti esimerkkejä siitä, mitä tuhlausta suurten omaisuuksien haltijat - omistajat tai heidän omaisuuksiensa hoitajat - harrastavat samalla kun ihmiset näkevät nälkää ja kituvat aidan takana.

Yksityiset yritykset voivat olla ihmisille hyviä palvelijoita, mutta isänniksi niitä ei saa päästää yhteiskunnassa. Suurten omaisuuksien haltijat ajavat omia etujaan ja yrittävät muokata kielenkin sen mukaiseksi. Huonosti käy sekä ihmisten että maapallon, jos me muut emme pysty liittoutumaan kohtuullisen elämän rakentamiseen.