Kansa tahtoo hyvinvointivaltiota
Joulukuussa 2007 Suomen Gallup kysyi tuhannelta suomalaiselta, mikä heidän mielestään on hallituksen tärkein tavoite. Hyvinvointipalvelujen turvaamisen valitsi ykköseksi 30 % vastaajista. Köyhyyden ja sosiaalisen eriarvoisuuden vähentäminen oli 23 %:n mielestä tärkein.

Vain 4 % vastaajista valitsi verotuksen alentamisen tärkeimmäksi tavoitteekseen. Sen edelle pääsivät hyvinvointipalvelujen turvaamisen ja eriarvoisuuden vähentämisen lisäksi ilmastonmuutoksen hillitseminen ja ympäristönsuojelu, varautuminen väestön ikääntymiseen ja työttömyyden torjunta.

Valtiovarainministeri tahtoo rikkaita
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen kiertää kuitenkin ahkerasti mediassa kauppaamassa tuloverotuksen alentamista. Perusteluna on työn verotuksen alentaminen. Pieni- ja keskituloisten työn verotusta pitäisikin alentaa, mutta nykyiset verotulot on samalla säilytettävä. Muuten ei onnistu ihmisten hallitukselle esittäminen tärkeimpien tavoitteiden rahoittaminen.

Henkilökohtaisten tulojen kokonaisverotusta ei ole mitään järkeä alentaa. Työtulojen verotuksesta saa oikeudenmukaista siirtymällä yhteen maksukyvyn mukaiseen tuloveroon.

Nyt suuria pääomatuloja verotetaan pienemmällä prosentilla kuin keskitasoisia työtuloja. Monet suurituloiset onnistuvat välttymään kokonaan henkilökohtaisten pääomatulojen verotukselta. Suomessa on laillistettu myös korkeiden työtulojen verokierto erillisellä pääomatuloverolla, jolla on monia vahingollisia vaikutuksia.

Ensimmäinen on tietenkin tuloverotaakan kasautuminen pieni- ja keskituloisille.
Toinen on monimutkainen keinottelu osakeyhtiöillä, joiden kautta varakkaat ihmiset voivat välttyä tuloveroilta osittain tai kokonaan. Tästä taas on seurannut esimerkiksi lääkäreiden katoaminen kuntien palkkalistoilta omistamiinsa yhtiöihin. Lääkärikadon seurauksena kunnat joutuvat ostamaan entistä paljon kalliimmalla lääkäripalveluja yrittäjiltä, jotka eivät maksa edes kunnallisveroa henkilökohtaisista pääomatuloistaan.  

Lopputuloksena on tuloerojen ja rikkaiden lisääntyminen ja tasaverojärjestelmä myös tuloverotuksessa. Kokonaisverotuksessahan Suomessa ollaan jo nyt tasaverotuksessa, jossa köyhät maksavat tuloistaan yhtä suuren tai suuremmankin osuuden veroa kuin keskituloiset ja rikkaat. Arvonlisävero ja eläkkeiden ja muun sosiaalivakuutuksen maksut kerätään tasaprosentilla, joka ei ota mitenkään huomioon veronmaksajan maksukykyä.

Rahan kasautuminen syö demokratian
Tasaverotuksella ja suurten omaisuuksien verottomuudella kasataan valtaa rikkaille suvuille ja yritysryhmille. Raharuhtinaat ja heidän valtavat etujärjestönsä ja omistamansa media markkinoivat menestyksellisesti rikkaiden etujen mukaista maailmankäsitystä.

Siilinjärven ja Nurmijärven pojat Jyrki Katainen ja Matti Vanhanen ovat erehtyneet mukaan tähän armeijakuntaan. Miten on Polvijärven tyttären Tarja Cronbergin laita?

Järvipitäjissäkin toisenlainen maailma on kuitenkin mahdollinen. Tästä vaan Matti ja Jyrki kuulemaan suomalaisten enemmistön tavoitteita ja etsimään meidän kanssamme polkuja, joita pitkin niihin päästään.